Når valp er svømmer.

 

Det er kanskje ikke så mange som har hørt om Pectus Excavatum i hundeverden men det er faktisk en tilstand som kommer fra tid til annen i ulike raser. På Norsk så betyr det helt enkelt at en valp er en "svømmer".
En svømmer i et kull, er en valp, som er helt flat på brystkassen. Dens for- og bakben ligger ut til sidene, og den lager svømmebevegelser med forbena for å komme frem - derav navnet. Kjenner man på ribbena bøyes de litt inn mot ryggraden og de kjennes derfor nesten deformerte. Den ser bredere ut enn de andre valpene i kullet fordi den er mer flat, og den blir mer og mer tallerkenformet ettersom dagene går. Lar man valpen være vil den etter hvert dø. Det blir ikke plass til de indre organer. Har man ikke lagt merke til svømmeren de første to - tre ukene, vil man gjøre det når de andre valpene begynner å reise seg. Svømmeren blir liggende, løfter hodet men kommer seg ikke på bena. Er man så heldig at man oppdager at man har en svømmer i løpet av de første dagene, går det fortere å få "rettet opp" valpen!

Hvorfor det kommer slike "svømmere" er det forsket lite på og det har ingen genetisk arvbarhet. En amerikansk oppdretter mener at slike valper blir født med myke ribben og av den grunn blir fort presset sammen. Det som er et tydelig mønster er at i kull hvor det er få valper og valpene er store ved fødsel og det er en meget die villig tispe så kan valpene bli for tunge og bli liggende flate på magen. Valpene blir på en måte lignende en padde når de ligger slik flatt fordi magen blir presset ut til siden på begge sider.

 


 

 

Her er den ene valpen "svømmer" Legg merke til de andre valper og hvordan de ligger med forben under seg og det blir ikke noe press på brystet slik at indre organer får plass nok. Uten tiltak hos svømmeren så ville den dø av plassmangel for indre organer.
 


Og her er den samme valpen som var svømmer på bildene over etter bare noen dager. Full fart.

 

Hva bør man gjøre hvis man får en svømmer.

Hvis man får "svømmere" i et kull så er det viktig at ben blir samlet så valpen må bruke og trent de riktige muskler. Dette kan enkelt gjøres med litt tykke hår strikker som man tvinner som et 8 tall. Det som da skjer er at valpen ikke får spriket med benene slik som den gjør på bilde men kan ligge med mere "luft" under seg. Pass på så det ikke blir for stramt å stopper blodtilførsel. Den bygger også raskt opp muskler som gjør at den holder benene under seg. Et annet tispe er at valpen ligger i en kasse med masse leker slik at den ikke ligger direkte ned på flatt underlag.
Fra tiltak gjøres til man ser endring tar bare noen dager. Og med stikk rundt for å samle ben gjør at de får kontroll over benene fort. Det er også en fordel at valpen får være ute på f, eks gressplen. For her gjør underlaget så ben ikke presses ut og valpen bruker ben på riktig måte.

Valpen som har vært "svømmere" får aldri noe problem med dette senere i sitt liv.

 

 

 

 

©copyrights @ 2009 domain name. All Rights Reserved
Template By: buytemplates.net