Sørøya 2007

 


Samlet til fest.
Grillet tørrfisk

 

På vårparten startet vår planlegging via beagle.no om jakttur til Sørøya. Og etter vi kom i kontakt med Kai fra Øksfjord ble turen mer og mer en realitet. Erfaringsmessig så er det mange som melder seg på til slike turer men mange faller fra underveis. Men vi ble til slutt et jaktlag bestående av Roger, Pål, Rune, Kai samt at vi hadde med Christian som skulle filme og ta bilder for oss. Med oss hadde vi beaglene Ozzi, Tinka, Caro, Neo, dreveren Mira og i Øksfjord møtte Kai oss med sin beagle Shico. Det som er det fine med slike turer er at vi er en blanding mennesker hvor alle har ulike erfaringer og opplevelser noe som gjør de sosiale stunder på hytten ekstra koselig.

Jeg har opplevd Sørøyas eventyrlige natur og mangfold samt finnmarkingenes flotte gjestfrihet før og jeg blir like forundret hver gang hvor godt mottatt man blir.
Og fra tekst via beagle.no følte vi at Kai var litt av en person men den følelsen var bare mikroskopisk i forhold til hvordan han virkelig er. En fantastisk god venn, en tusen kunstner med andre en kar med kjempe egenskaper. Så takk Kai for du gjorde denne turen til et eventyr for oss.
Ikke minst når det gjelder mat. Kai disket opp med tørket reinsdyr hjerter og grillet tørrfisk og vi kan bare gi dette topp karakter.

 

 

Det biotopiske i Finnmark er merkbart forskjellig i forhold til vår fauna noe som gjør at harejakten har en annen dimensjon. Større harebestand og åpent terreng gjør så losen kan følges mye med øyet noe vi alle erfarte denne jaktuken. Men haren har de samme særegenheter som vår skogshare og de fleste harer skulle opp på toppene og siden vi hadde med Kai som var litt av en "fjell geit" så var det naturlig å sende han på de høyeste poster.

Det er mange som tror at haretettheten gjør det enkelt for hunder å få ut hare mens andre tror at så mye hare er skadelig for hundene. Men realiteten er noe helt annen noe de fleste merket seg på denne turen. Selv med mange loser og skutt hare så måtte hundene virkelig jobbe for dette og ingen ting ble gitt ved dørene.
Det som kanskje skiller haren på Sørøya kontra vår skogshare er at haren der oppe ikke trykker i så stor grad som vi er vant til. Dette gjør så de skikkelige beskrik ikke skjer så ofte da haren hopper ut fra sete før hunden er helt inn på den.

 

 

Med en knipe på 6 hunder med ulike erfaringer så var mulighetene mange, men selv den beste hadde store problemer til tider. Men det er derfor harejakten har sin sjarm og det er ikke alltid man kan forutsi hvordan jakten skal bli. Haren har naturlig overlevelse evne og gjør alt for å riste av seg hunden. Første morgenen var lysten stor til å slippe litt sammen noe som gjør at hundene koker over av begeistring. De skal bli kjent og de skal føle seg frem før de tar alvoret fatt.
Jeg selv ville føre guttene til de steder som jeg har opplevd eventyrlige jakter før men pga Reinsdyr så måtte vi dessverre trekke vekk fra disse idealområder. Nye områder ble undersøkt og vi fant erstatnings plasser som huset godt med hare.

 

 

På vår jakttur hadde hundene ulike jakterfaringer men det er verdt og berømme de to hunder med minst erfaring. Dreveren Mira til Rune og Shico til Kai var begge de med minst erfaring men hadde en kjempe utvikling på disse 4 dager. Shico viste at han har store nedarvet jaktegenskaper og hadde en flott evne til å plukke strengen å få ut haren. Med andre ord en hund som vil bli en uttaks spesialist. Så når Kai får preget Shico mer og hunden finner det trygt å søke mer ut så vil dette med sikkerhet bli en meget god jakthund.

 

 

Den yngste hunden på turen var dreveren Mira til Rune. Og fra noen korte rådyr loser i Østfolds skoger kom hun til hare eldorado i Finnmark og dette virket det som hun satte veldig pris på. Og gøy var det å se denne lille frøken ordne et vei tap og lå først opp lia med 3 beagler på slep. Mira har det jeg kunne se alle forutsetninger til å bli en kjempe god drever for de egenskaper som ble vist er oppskriften på en god jakthund. Spornøye, viljesterk, stor jaktlyst, utholdenhet var kjennetegn samt at hun har et meget hyggelig gemytt. Hun delte seng med meg hele uken ;-)

 

 

På slike turer er det alltid noen opplevelser som overgår andre og en av disse opplevelser sørget Rune for. Ute i terrenget sto han å snakket med noen fuglejegere da han ene sa, dæven der kommer det en beagle med hare i munnen. Beaglen til Rune hadde jaget en god stund på en hareunge som den tilslutt fikk tak i. På bilde ser du Rune holder opp haren og som dere ser, det var ikke store tassen og dessverre så hender det fra tid til annen at slike ting skjer men takk å pris det hører til sjeldenheten.

Legg merke til gliset til Rune og jeg kan love at det var til tider høylytt latter pga denne haren.

 

 

 

Kullskogens Ozzi jaget bra på Sørøya og viste meg masse jaktegenskaper på vanskelig hare å jage på. Siste dagen så satt jeg å så et stort stykke arbeid fra denne hann på en hare som hoppet på hyller og gjorde masse rart.

 

 

©copyrights @ 2009 domain name. All Rights Reserved
Template By: buytemplates.net