Sørøya 2011 vinterjakt

Pga store snømengder og sterk kulde i hjemmelige trakter og av den grunn noe amputeret jakt bestemte vi oss for en vinterjakt på Sørøya helt på tampen av jakten. Og 5 jegere med 2 Beagler, 1 Drever og 1 Finskstøver dannet et prima jaktlag disse vinterdager på Sørøya. Og det flott med det høye nord er at her stopper harejakten 15 mars slik at de mest iverige søringer kan få utvidet sin jakt 15 dager. Roger og Kjell Roar ankom Hasvik med fly søndag ettermiddag og ventet på Kai som kom med fergen fra Øksfjord. Rune hadde tatt fly til Bardufoss og skulle sitte på med Øyvind opp den siste biten. Så omsider litt ute på kvelden på søndag var jaktlaget fullsatt og Konjakk, god mat, artige historier og med en viss spenning i kroppen om det som skulle skje i dagene etter så ble det en hyggelig kveld.

 

Breivik er stedet for harejegere
Vår kjære venn Kai og frue har kjøpt hytte på Sørøya og dette var jomfru turen til familie Hansens ny innkjøpte plass. Og for en plass kan jeg si med en gang og dette er et sted som de fleste drømmer om. Breivik som stedet heter er et naturskjønt område nær fjell og sjø. Og området bærer preg av godt godt stell og er nok Sørøyas svar på Holmenkollen. Et yppelig utgangspunkt for rekreasjon, jakt og fiske. Og hytten er fullt utstyrt som et hus med alle tenkelige fasiliteter.


Breivik med sine få hus og hytter ligger i en koselig vik med sandstrand.


Og her er selve stedet til Kai og familien. Vil tro de får mange flott stunder her.

 

Vær og omgivelser
Været er det ingen som råder over og for å referere til hopp kommentator Arne Scheie, det er utendørs idrett vi driver med. Og det kunne til tider merkes på kroppen og såpass kraftig at voksne solide harejegere blåste overende så sier dette litt om været som vi sto ovenfor. Men det stopper ikke ikke jaktsugende jegere og hunder med stor jaktlyst. I Finnmark så skifter været på 5 minutter på denne årstiden så vi kunne på en time oppleve alt fra påske vær til full storm. Og med slike ujevne forhold så krever det ekstra gode hunder og ingen "showhund" hadde hoppet ut av buret slike dager.
  


Storm i kastene


Skyet og flau vind


Flott påske vær


Full snøstorm


Hund, jeger og jakten

Som beskrevet så var vi et jaktlag på 5 jegere med 4 hunder. Kjell Roar hadde med seg Finskstøver Dina av Torderud. Øyvind hadde med seg beagle Tyribergets Herkules. Rune hadde med seg Drever Marco og Roger hadde med seg beaglen Kuopusmaa Pera. Kai var uten hund siden han tidligere i år måtte avlive sin kjære Shico. Første dag så splittet vi oss og Rune og Øyvind dro til Dønnesfjordveien som er en plass vi benytter mange dager på høsten. Roger, Kai og Kjell Roar trakk mot Sørvær og her ble to harer observert i det vi gikk ut av bilen. Dina ble sluppet og når uttaket kom så fikk vi se flere andre harer som flyttet på seg i lia ovenfor oss. Harebestanden på Sørøya er god og dette kan man ekstra tydelig se på denne års tid. Vi kunne til tider observere 6 - 7 harer på en gang. Det virker som de nesten flokker seg på denne årstiden. Beite muligheter virker å være gode og harene vi fikk skutt var i god kondisjon og godt hold.
 

 

Hare alle veier

Under er et oversiktbilde hvor hare sprutet alle veier etter at Rune hadde sluppet Marco nede ved fjæren. Her kunne vi se 4 harer i bevegelse på en gang og klart at dette kiler i magen hos en harejeger. Men hvis noen tror at det var enkelt av den grunn så tar de stygglig feil. Pga temperaturen og vinden så var det meget dårlig vitrings forhold den dagen og hunden skulle ikke langt etter haren før den mistet strengen helt. Det var tydelig å se at haren ikke trykker hardt på denne årstiden og det er grunnen til at vi kunne se så mange harer på en gang. Og når haren først var ute å hoppet så kunne den sitte helt åpent lenge. Og en slik eksponering over så lang tid skyldes nok at haren har få fiender på Sørøya.

Mat og det sosiale

Det som nesten er det viktigste på slike turer er det sosiale og god mat å drikke. Og det er ikke fritt for at vi blir litt bortskjemte når vi er på jakt sammen med Kai. På menyen denne uke så var det kjøtt og fisk om hverandre. Og når Kai krummer rygg og setter i gang med Boknafisk da kan man fort begynne å sikle av den gode lukt og det gode syn. Tusen takk for maten Kai.  
 


Her holder Kai opp boknafisken som vi skulle ha til middag. Og jeg kan ikke annet si enn at det smakte fortryllende


Rune og Øyvind skjærer opp bacon og løk som er tilbehør til boknafisken.


Slik ble vi etter et ete gilde med boknafisk

Svensker på besøk. Helt til høyere en meget erfaren beagle mann, Bo Ynger

Svenske besøk

Verden er ikke stor. Sist jeg traff Bo Ynger var under Lur prøven i januar. Og så skulle den vise seg at Bo var på Sørøya for å fiske og bodde 3 hus bortenfor oss. Bo har holdt på med beagle i en mannsalder og med sin beagle, Pelltorparns Billy ble han svensk mester i 2010. Da det var problemer med båten som Bo skulle ut med så valgte han lørdag å bli med på harejakt med Pera. Og vi hadde noen flott timer med harelos og syn av hare. Og Bo hadde sittet på hytten dagen føre og sagt til sine svenske kolleger at det å drive hare med beagle var 10 ganger mer artig enn å fiske. Ironisk nok så skulle han få oppleve dette på sin fiske tur.
 

 

©copyrights @ 2009 domain name. All Rights Reserved
Template By: buytemplates.net