Sørøya 2017 vinter jakt

 


Klar for reise

 

Vinteren 2017 har vært særdeles ille hva harejakt angår i hjemmelige trakter med mye snø. skare og is. Og med få dager som man kunne slippe hund så bestemte vi oss fort for en Sørøya tur i mars. Flybillett med hunder ble bestilt og 2 mars tok jeg og Rune turen mot Gardermoen med Dd Hera og Silver Creek Jæger. I Finnmark så ventet deler av Team Dotsup og dette skulle bli en utmerket helg med gutta boys.

Turen opp gikk til Alta hvor smør blide Kai sto å ventet på oss og vi startet turen mot Øksfjord og videre ut til Sørøya.

 

Harebestand, harepest og smågnager året 2015
De siste årene så har jeg sett en minkende bestand av hare på Sørøya og tilveksten i de områder som har vært bra har vært liten. Det var derfor spennende å komme ut på øye vintertid for å se på spor og danne seg et inntrykk av bestanden. Og det var ikke noe oppmuntrende syn som møtte meg når vi kjørte fra Hasvik til Breivik. Ekstremt lite spor å se i ellers områder som pleier å huse mye hare.
 
I 2015 bemerket jeg at haren på Sørøya oppførte seg rart og begynte å tro at mange av harene var syke. Haren hadde dette året en lei tendens til å sette seg inn fort og noen ganger ble det ikke uttak i det hele tatt for haren krøp bare lengre inn der den satt. Og det var flere jegere på øya på det tidspunkt som bemerket dette. En del av haren som var villig til å løpe litt beveget seg lite og satt hele tiden å ventet på hunden før den stakk unna.

Under denne mars 2017 turen så var vi inn i Hasfjord en av dagene for å teste dette området. Et og annet harespor var det å se men ikke noe mengder som det burde være. Og mens vi sto i veien der kom det en pickup kjørende å stoppet for en prat. Dette var en mann som har god kjennskap til øyas biotop og er en stor bruker av naturen og jeger selv. Først var vi enig om at det var veldig lite hare, videre så kunne han fortelle at det skyldes pesten som herjet i 2015 i kombinasjon med at 2015 var smågnager år og av den grunn var det ekstremt mye rovfugl på øya. Og dette var intr å høre høre fra en erfaren munn. Han kunne fortelle at det samme skjedde i 2001 hvor pesten sjaltet ut mye hare og det tok den gang 4 - 5 år før bestanden var på det akseptable igjen. Og med tanke på at det er et mye større jaktpress på Sørøya nå enn for 10 - 15 år siden så sier det seg selv at harebestanden vil bruke mye lengre tid på å bygge seg opp. Litt senere på dagen stoppet en ny kar for en prat og som kjente til dette området spesielt. Han kunne også fortelle om pesten som var i 2015 og at det var nesten ikke hare å se nå

 


 


Inn i garasjen under varmepumpen. Der koser hundene seg sammen i dempet belysning og alt er rolig og fint for de. Og dette er fint for oppladningen til slitende hunder. Da slipper de forstyrrelser hele tiden av oss inne. Så garasjen er gull verdt for oss på disse turene

 


Disse 3 bilder er tatt med 20 minutters mellomrom. Det skifter fort, fra blå time, til full snøstorm til deilig påske vær. Og dette gjorde så det ikke var enkelt å jage for hundene. Men en og annen hare fikk vi på bena men de førte hundene opp i fjellet der det var mye vind og føyke snø.

 

 
Rune og Jæger i Bårvika. Og som dere ser så var det stedvis mye snø så hundene hadde ikke den store fremdriften

 


Jæger i fot som så mange ganger før i Bårvika.

 


Dd Hera med høy haleføring

 


Dd Hera på blanke ark

 


Her har haren løpt gitt

 


Hera jobber på

 


Snø snø snø

 


Hatt det mye gøy her inne

 


Det gikk smått med hundene i bratta

 


Stian skal ikke fryse på post.
 


Kongekrabbe lag hører med på Sørøya. Himmels godt

 


Stian med en stor flott hare skutt for Hera i Breivik.

 


Høst som vinter. Thor-Inge er på de øverste topper

 


Nytt medlem av Team dotsup. Engelsksetter Charlie

 

Nok en gang takk til Kai og gjengen for en artig tur. Og det sosiale lokker like mye som den fantastiske naturen og flott Finnmark. Nå er det bare å glede seg til høsten og ny tur opp til gjengen.
 

 

 

©copyrights @ 2009 domain name. All Rights Reserved
Template By: buytemplates.net